понеделник, 5 октомври 2015 г.

Тиквеник


Необходими продукти:

10-11бр. кори за баница
700г сурова тиква
100-150г сурови смлени орехи
100г захар
канела
олио

За заливката:

300мл студена вода
4 с л захар

             Настъргваме тиквата на едро ренде.
             Вземаме една кора, поливаме на тънка струйка по малко олио. Разпределяме навсякъде от настърганата тиква, отгоре поръсваме със захар, орехи и канела. Започваме да навиваме на руло от горната и от долната страна, а после завиваме на охлюв:




















           
      
             Нареждаме навитите кори в намазнена тава.
             Вземаме следваща кора и отново повтаряме цялата процедура. Навиваме и поставяме в тавата до първата навита на охлюв кора, като се стремим да застъпим нейните краища. Така процедираме с всяка следваща кора, като се стремим да застъпваме краищата на предната.


               След като наредим и последната кора, поръсваме на тънка струйка отново с олио.
               Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се зачерви.
 
               За заливката - в 300мл студена вода слагаме 4 с л захар и разбъркваме докато се разтвори захарта.
               След като извадим тавата от фурната, заливаме изпечения тиквеник със студения захарен сироп, покриваме с кърпа или хавлия и оставяме да престои 1-2 часа.

              - Може да увеличите количеството на тиквата и корите в зависимост от големината на тавата, с която разполагате.
               
               Уверявам Ви, че колкото повече престоява, толкова по-вкусен става самия тиквеник.

              Да ви е сладко! 























1 коментар:

  1. Чудесна е! Стана много вкусна и сочна. Може би следващият път ще добавя още мааалко захар.

    ОтговорИзтриване