събота, 23 юли 2016 г.

Тутманик


Необходими продукти:

3 яйца (от които 1 жълтък за намазване)
1 ч ч прясно мляко
1 ч л хл. сода
1 пак суха мая (10г)
1 с л захар
1ч л сол
около 500-700г брашно

110г меко краве масло
370г краве сирене

сусам за поръсване (по желание)

            Активираме маята със захарта и 1 с л брашно в 20мл вода. 
            Към маята добавяме останалите продукти и замесваме меко тесто. Оставяме го на топло да втаса. Може да загреете фурната на около 50 градуса и като я изключите да поставите тестото вътре, за да втаса по-бързо.
            Вече втасалото тесто разделяме на 3 части. Разточваме всяка част на правоъгълник, намазваме обилно с масло, поръсваме с натрошено сирене и завиваме на руло. С остър нож разрязваме всяко руло на малки парченца с ширина около 2-3см и ги подреждаме в намазнена тавичка, но с разрязаното нагоре. Подреждаме ги на разстояние, защото ще увеличат обема си и ги оставяме да втасат за около 20 минути.
            Намазваме ги отгоре с разбит жълтък. По желание може да поръсите и сусам.
            Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.
            Изваждаме от фурната, оставяме леко да се охлади и сервираме с кисело мляко или айран (по желание).

             Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар