събота, 10 февруари 2018 г.

Червени домати с кашкавален сос - на фурна


Необходими продукти:

6-7бр. еднакви по големина червени домата

За соса:

3-4 с л мазнина
3 с л равни брашно
около 200мл прясно мляко
100г настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус
нарязан магданоз на вкус
2 яйца

              Измиваме доматите, изрязваме капаче откъм дръжката и ги издълбаваме. Посоляваме ги и ги оставяме настрани.


              За соса: леко запържваме брашното в мазнината, добавяме и черен пипер на вкус. Добавяме прясното мляко и разбъркваме, докато получим умерено гъст гладък сос. Прибавяме вътрешността на доматите и оставяме соса да поври около 8-10 минути. Отнемаме от огъня и прибавяме настъргания кашкавал и магданоз, посоляваме на вкус. Добавяме два разбити жълтъка, а накрая разбитите на сняг два белтъка. Разбъркваме добре.
             Пълним издълбаните домати с получения сос. Нареждаме ги в подходяща намаслена тавичка. Сосът, който ви е останал разпределяме около доматите. Поставяме тавичката в предварително загрята на около 180 градуса фурна за около 20-25 минути.
             Изваждаме и поднасяме ястието топло в съда, в който се е пекло.

             Да ви е сладко!


 А ето и самата рецепта (от старите готварски книги):


Няма коментари:

Публикуване на коментар