сряда, 27 февруари 2019 г.

Пухкава баница с готови кори и газирана вода


Ако знаете само от колко години търся точно тази рецепта - за пухкава и обемна баница. Моята половинка прави и той много вкусна баница, в момента на печенето се надига, но веднага след като я извадим от фурната спада. 
А баницата, която направих по тази рецепта си остана обемна, точно така както исках. Много съм щастлива, че попаднах на точна и вярна рецепта. У дома всички я одобриха и вече ще я правя само така. Моята дъщеричка ми каза, че по-вкусна баница не е яла. 
Как да не бъда горда и щастлива?!


Необходими продукти:

500г кори за баница

6 яйца
500г кисело мляко (може и по-малко)
1 ч л хлебна сода
100мл олио
100мл газирана вода 
350-400г краве сирене
около 20-30 г краве масло

            В подходяща дълбока купа разбиваме първо яйцата. Към тях прибавяме киселото мляко. Отново разбъркваме добре. Към получената смес добавяме содата, леко разбъркваме. Добавяме олиото, газираната вода и отново разбъркваме. Най-накрая прибавяме натрошеното сирене и отново разбъркваме.
           Тавата я мажа с меко краве масло. Вземаме първата кора, леко я посмакчваме и я поставяме в едната половина на тавата. Вземаме втората кора и също я посмачкваме и я поставяме в другата половина на тавата. Необходимо е корите да стоят нагънати, прегънати, на вълнички. Гледам двете кори да покрият добре дъното на тавата.
           С лъжица вземам от сместа и слагам по малко, но на много места. Не се старая обаче целите кори да заливам със сместа. Вземам третата кора, леко я намачкваме и отново я поставяме в едната половина на тавата, вземаме четвъртата кора - поставяме я по същия начин в другия край на тавата. Отново с лъжица слагам от сместа на много места. Така процедирам с останалите кори, по две и с останалата смес. Необходимо е да си оставим от яйчената смес, защото с нея заливаме наредената баничка. 
           След като поставих и последните две кори ги полях с останалата яйчена смес, сипах в купата малко газирана вода и също я разпределих най-отгоре. С помощта на лъжицата натиснете отвсякъде по ръбовете между баницата и тавата, за да не останат краищата сухи. Най-отгоре нарязох малко масло и го разпределих на отделни места.
           Поставяме тавата в предварително загрята на 160-170 градуса. Първо включих на долен реотан, след като се надигна достатъчно включих и на двата реотана. Не съм засичала време, но пекох баницата докато се надигне и зачерви отвсякъде много добре.



                Извадих и я поставих върху четири купички. (В оригиналната рецепта пише, че се напръсква със студена вода. Но видях, че започва леко да поспада и да губи от обема си и затова спрях да пръскам с вода.) Не се притеснявайте, няма да падне баницата. Държах я около половин час върху купичките, докато се охлади.



          Да ви е сладко!





                                           Оригиналната рецепта съм взела от тук.


1 коментар: