Отново хиляди благодарности на прекрасната Йоли. В нейната рецепта е използвала подправката граам масала, за да постигне индийски привкус на ястието, но аз реших да не я добавям. И така ястието стана превъзходно на вкус. И другото, което промених, че сервирах с гарнитура картофена салата.
Необходими продукти:
500г телешка кайма
2 глави лук
4 с л олио
1 с л доматено пюре
1 ч л нишесте
300мл червено вино
сол и черен пипер на вкус
щипка мащерка
За картофите:
3-4 средно големи картофа
зехтин
сол
Нарязваме лука на ситно. От него 2 с л си отделяме и ги добавяме към каймата, а останалото количество лук запържваме в олиото. Добавяме нишестето, доматеното пюре и разбъркваме. Прибавяме и червеното вино. След като соса заври го подправяме със сол и черен пипер и щипката мащерка.
Омесваме каймата с лука и подправена със сол и черен пипер. От време на време добавяме и по малко вода, за да стане каймата по-сочна. Правим малки кюфтенца, които пускаме във врящия сос. Намаляме силата на котлона и готвим под капак в продължение на 20 минути.
Махаме капака и така готвим още около 10 минути, докато сосът се сгъсти.
Картофите обелваме и сваряваме в подсолена вода. Намачкваме ги и подправяме със зехтин и сол.
Сервираме кюфтетата топли и с гарнитура картофена салата. Друг вариант за гарнитура е сварен ориз.
Поднасяме ги с поръсен зелен лук.
Да ви е сладко!
ХАРЕСА МИ МНОГО НЕЛИ
ОтговорИзтриванеСофи, много се радвам. Поздрави!
Изтриване