300мл течна сметана
3 яйца
100г захар
3 ванилии
100мл пълномаслена сметана
В огнеупорна купа поставяме течната сметана, разбитите яйца и захарта. Слагаме купата на водна баня. Разбъркваме от време на време с дървена лъжица, докато се сгъсти сместа.
Сместа в купата не трябва да завира.
Махаме от котлона и прибавяме ванилиите. Оставяме да се охлади на стайна температура. Ако желаете по-бързо охлаждане, поставете купата в съд със студена вода.
След като сместа е охладена я прехвърляме в кутия с капак и поставяме във фризера.
След 30 минути изваждаме, разбиваме сместа и добавяме пълномаслената сметана. Разбъркваме леко, докато се усвои сметаната от сместа и отново връщаме във фризера до пълно стягане на сместа.
Изваждаме 30 минути преди консумация.
Сервираме като украсим с готово карамелизирано кондензирано мляко - Дулсе де лече.
Да ви е сладко!
Изглежда чудесно! Представям си каква наслада за сетивата е в топлото време!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Юлия. Това е едно страхотно ледено изкушение за летните жеги.
ИзтриванеСърдечни поздрави!