Скоро Ели Димитрова беше публикувала рецепта за този чудесен хляб. Снимките бяха толкова слънчеви и прекрасни. Реших, че просто няма как да пропусна и аз да го пробвам. Получи се толкова вкусен, ароматен и въздушен хляб. Опитайте го и вие!
Ели, благодаря ти за чудесната рецепта и продължавай да ни радваш с кулинарните си шедьоври!
Необходими продукти:
1 и 1/3 ч ч прясно мляко на стайна температура
1 яйце
2 с л олио
1 с л захар
2 ч л сол
4 ч ч пресято брашно
20г прясна мая (или 10г суха мая)
1 ч ч настърган кашкавал
4 с л разтопено масло (или зехтин)
1 ч л чубрица
1/2 ч ч нарязан на ситно магданоз
От посочените продукти, без кашкавала, замесваме тесто, като спазваме последователността на продуктите. Към края на месенето прибавяме и настъргания кашкавал. Слагаме тестото в купа, покриваме и оставяме на топло да втаса.
Разделяме втасалото тесто на около 56 равни части.
В подходящ съм смесваме зехтина (или разтопеното масло) с чубрицата и наситнения магданоз.
Овалваме всяко топче в мазнината и редим в тава с размери около 25-26см. Като приключите с първи ред, започнете да редите на втори ред - не се стремете да ги подреждате. След като втасат те ще се слеят.
Оставяме да втаса за около 50-60 минути, или докато си удвои обема.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30-35 минути или докато хляба придобие хубав златист цвят.
Оставяме да се охлади и може да сервираме.
Да ви е сладко!
Браво,Нели,разкошен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ели. Добре че си ти, за да ни заразяваш с твоя кулинарен ентусиазъм. Продължавай в същия дух.
ИзтриванеЦелувки и прегръдки ви пращаме.