Необходими продукти:
1/2 ч л суха мая
155мл хладка вода
1/2 ч л захар
250г брашно
1 ч л сол
1 ч л зехтин
И още:
2 скилидки чесън
2 ч л зехтин
100г кашкавал
риган
риган
В подходящ съд смесваме маята с 80мл хладка вода. Добавяме захарта и оставяме на топло за около 10 минути.
В купа смесваме брашното, солта, активираната мая и останалото количество 75мл хладка вода. След като се смесят продуктите добавяме и зехтина. Омесваме меко тесто. Разделяме на 2 еднакви части, като всяка част оформяме на топка. Всяка топка намазняваме и завиваме с найлонова торбичка. Прибираме във фризера за една нощ за максимален аромат.
На следващия ден изваждаме тестото от фризера и го оставяме да се отпусне за 1-2 часа.
В малка купичка счукваме чесъна, добавяме зехтин и разбъркваме.
Върху набрашнена повърхност разточваме всяка топка тесто на правоъгълник с размери 25х30см.
С четка намазваме цялата кора с чесновия зехтин. Поръсваме навсякъде малко риган. В долната част настъргваме кашкавал и прехвърляме горната половина върху кашкавала, така че кашкавала да остане покрит.
Разрязваме на 6 или 8 равни лентички. Всяка лента я усукваме и поставяме в тава, която е покрита с хартия за печене. Същото правим и с другата топка тесто.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 минути. Малко преди да ги изкараме от фурната покриваме всяка лента с настърган кашкавал и отново връщаме във фурната, докато се разтопи кашкавала.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар