"Кулинарни изкушения с Нели" на 1г.
Скъпи приятели, ето че измина една година от публикуването на първите ми рецепти в моя скромен кулинарен блог. Честно да си призная започнах го на шега. Но добре, че беше упоритостта на моята приятелка Ели Димитрова, която всеки ден ме подтикваше към неговото създаване. И наистина не съжалявам. Това си е моето местенце. Тук описвам всичко, което приготвям с много любов за моето семейство.
Радвам се, че с всеки изминал ден научавах по нещо ново, опитвах нови съчетания от вкусове и дори интерпретирах с рецепти.
Благодаря на моята половинка за търпението, на моето семейство за подкрепата, на моите приятели и най-вече на Ели за помощта и съветите, които ми дава всеки ден.
Бъдете живи и здрави!
А ето и самата рецепта за тази прекрасна торта:
Необходими продукти:
За блата:
2/3 ч ч захар
1/2 ч ч вода
4 яйца
1/2 ч ч смлени лешници
50г натрошен натурален шоколад
4 с л брашно
1 ч л бакпулвер
1 ванилия
За сиропиране:
1 ч ч студено прясно мляко
1 с л ром (уиски)
2 с л захар
И още:
200мл течна сладкарска сметана
Сваряваме гъст сироп от захарта и водата и оставяме да се охлади.
В малък дълбок съд смесваме брашното, смлените лешници, бакпулвера и ванилията.
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг, добавяме половината от изстиналия захарен сироп и разбиваме още около 1 минута.
Жълтъците разбиваме с другата половина захарен сироп до побеляване и докато си удвоят обема. Започваме да добавяме на части от сухата смес, белтъците и натрошения шоколад като ги редуваме. Разбъркваме много внимателно със силиконова бъркалка.
Загряваме фурната на 180 градуса. Застиламе тортена форма 26см с хартия за печене и изсипваме сместа. Печем за около 20-30 минути или до суха клечка. След охлаждане сиропираме с млякото, захарта и в моя случай с уиски. В оригиналната рецепта е с ром, но аз го заместих с уиски.
Украсата е по Ваш избор. Аз украсих с разбита сладкарска сметана и се получи невероятна торта.
Да Ви е сладко!
Ако желаете може да посетите и моята страница във ФБ - натиснете ТУК.
Рецептата съм взела от тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар