неделя, 8 януари 2017 г.

Понички със заквасена сметана


Специални благодарности на Ева Тонева.

Необходими продукти:

около 500г брашно
20г прясна мая
200г заквасена сметана
2 с л ванилова захар
150мл топло прясно мляко
70г краве масло
1 яйце
щипка сол
растителна мазнина за пържене

За поръсване: пудра захар

             В подходящ съд смесваме маята с топлото мляко и захарта. Аз добавям и 1 ч л брашно. Разбърквам и оставям на топло, за да шупне маята.
             В подходящ съд пресяваме брашното, правим си кладенче и в него изсипваме шупналата мая, заквасената сметана, разбитото яйце и стопеното масло. Замесваме меко и гладко тесто. Най-накрая добавяме солта. Оформяме тестото на топка. Слагаме го в купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да си удвои обема.
            Втасалото тесто разтегляме с пръсти на кора с дебелина около 1,5-2см. Изрязваме с помощта на формичка. Отново ги оставяме да втасат.


            Пържим в сгорещена мазнина и от двете страни. Готовите понички изваждаме върху чиния, която предварително сме покрили с хартия за печене.
           По желание може да напълните поничките с конфитюр или шоколад.
           Поръсваме готовите понички с пудра захар и сервираме.

           Да ви е сладко!








6 коментара:

  1. Страхотни! Сърдечно благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти от сърце.
      Всичко, което съм правила по твоя рецепта е божествено!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Щом Ева е намесена, няма да има грешка :) Прекрасно си се справила, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стамене, много ти благодаря. Опитвам се да бъда добра колкото Ева, но тя е вълшебница.

      Изтриване