вторник, 26 декември 2017 г.

Маслени сладки с орехов пълнеж


Необходими продукти:
(за 30бр.)

90г краве масло на стайна температура
180г брашно
4-5 с л студена вода
1 прахче ванилия

За пълнежа:

160г орехи
1/2 ч л канела
5-6 с л течен мед

За овалване:

пудра захар


               В подходящ съд смесваме брашното с маслото и ванилията до образуването на трохи. Прибавяме студената вода лъжица по лъжица докато получим меко и нелепнещо тесто. Прибираме тестото в найлонов плик и съхраняваме в хладилник за 30 минути.
              За пълнежа - смиламе орехите на ситно, прибавяме канела и мед и разбъркваме. С помощта на чаена лъжичка вземаме от сместа и оформяме на топче, а всяко топче оформяме на фитил. Трябва да са 30 на брой. Подреждаме ги върху хартия за печене.


                  Изваждаме масленото тесто от хладилника и го разделяме на 30 еднакви части. Аз имам кухненска везна и си поиграх малко - разделих тестото на 30 топчета по 10 грама всяко.


                Разточваме всяко топче на продълговата лентичка с дължина около 8 см и ширина около 3-4см. В началото си ги мерих, но в последствие всичко беше вече "на око". Поставяме по един орехов фитил и завиваме. 


                Защипваме краищата от двете страни и разточваме с ръка до дължина 7-8см. Завиваме под формата на полумесец и ги подреждаме в тава с хартия за печене.


                Печем на предварително загрята на 170-180 градуса фурна за около 15 минути. Внимавайте, защото трябва да останат бели.
                Изваждаме сладките от тавата и ги овалваме в пудра захар. След това може да си ги наредите и да съхраните в метална или пластмасова кутия.

                 Да ви е сладко!






















                                      
          Рецептата съм взела от тук.

2 коментара:

  1. Много са хубави ще ги пробвам дано успея

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвайте. Със сигурност ще ви се получат, много са лесни. А се получават крехки и много вкусни.
      Поздрави!

      Изтриване