понеделник, 30 юли 2018 г.

Галет с праскови и сини сливи


Необходими продукти:

125г меко краве масло
200г брашно
1пак. ванилена захар
1 яйце

За пълнежа:

3 сини сливи
1 праскова
2 с л бяла кристална захар
1/2 ч л канела

За глазурата:

1 с л мед
1 с л прясно мляко

И още захар за поръсване

         В подходящ съд поставяме мекото масло и брашното. Претриваме с ръце до получаване на маслени трохи. Прибавяме ванилената захар и яйцето и омесваме бързо. Не е нужно месене, просто събираме тестото. Завиваме го с найлоново фолио и прибираме в хладилник за около половин-един час.
          Плодовете нарязваме на полумесеци.
          Охладеното тесто разточваме на кора с дебелина около 5мм. В центъра започваме да редим нарязаните плодове, като оставяме свободни около 2-3 см от края на кората. Смесваме захарта с канелата и поръсваме върху наредените плодове. Внимателно започваме да сгъваме свободните краища към центъра. Не се притеснявайте ако се накъсва тестото - леко го загладете.
           В подходящ съд разбъркваме меда с прясното мляко и с четка намазваме краищата на галета. Поръсваме със захар.
           Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 40 минути или до златист цвят.
           Изваждаме и охлаждаме.

            Да ви е сладко!









3 коментара: