петък, 3 януари 2020 г.

Арабска баклава


Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
200г масло
малко грис за поръсване

За плънката:

5 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч брашно 
1 бакпулвер
2 ванилии
1 и 1/2 ч ч смлени орехи

За сиропа:

3 ч ч захар
3 ч ч вода
2 ванилии
настърганата кора на един лимон

           Първо си разтопяваме маслото и намазняваме тавата, в която ще се прави самата баклава. Слагаме първата кора, която хубаво я намазваме с масло (с помощта на четка). Поръсваме с грис. Така процедираме с половината кори.
           За плънката: разбиваме яйцата със захарта до побеляване, прибавяме брашното с бакпулвера и двете ванилии. Най-накрая прибавяме и орехите.
Цялата смес я изсипваме върху корите. След плънката отново започваме да редим останалите кори, като всяка кора я мажем със стопеното масло и поръсваме отново с грис.
          Нарязваме баклавата на квадрати с помощта на остър нож.
          Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 40-50 минути.
          Изваждаме от фурната и я оставяме да изстине.
          Заливаме с топлия сироп, който сме варили 10 минути.
          Добре е да престои баклавата поне два дни, преди консумация.

          Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. Баклава е уникална! Имах удоволствието да я опитам, а скоро може и да я направя! Благодаря ти, Нели! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Раче, благодаря ти. Ще се радвам и ти да я направиш. Заслужава си.

      Изтриване