Необходими продукти:
700г тиквички
сол на вкус
3 яйца
1 с л заквасена сметана
1 с л крема сирене
4 с л брашно
1/2 ч л бакпулвер
копър по желание
За плънката:
150г заквасена сметана
100г крема сирене
1 с л кисело мляко
4 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
копър по желание
50г шунка на тънки резени
50г краве сирене
За блата от тиквички - настъргваме на едро ренде тиквичките, посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят много добре. Ако нямате време и не ви се чака - просто с ръце ги изцедете.
В отделен съд с миксер разбиваме яйцата с крема сиренето и заквасената сметана. След това прибавяме брашното с бакпулвера. Ако желаете към цялата смес може да добавите копър и добре разбърквате. Изсипваме яйчената смес към отцедените тиквички и отново разбъркваме.
Покриваме с хартия за печене голямата тава, която има размери 45х35см. Изсипваме тиквичките в тавата. С помощта на лъжица разпределям цялата смес равномерно. Слагаме да се пече в загрята на 180 градуса фурна. Печем за около 25-30 минути или до приятен златист цвят. Не препичайте блата. След като е готов, изваждаме от фурната и го оставяме да се охлади. В това време си приготвяме и плънката.
За плънката - счукваме чесъна с малко сол. Прибавяме заквасената сметана, киселото мляко и крема сиренето, разбъркваме. Накрая добавяме копър, сол и черен пипер и отново разбъркваме цялата смес.
Върху нова хартия за печене обръщаме охладения блат и внимателно отлепяме хартията за печене. Разпределяме плънката върху целия блат, нареждаме резените шунка и посипваме с натрошено сирене.
Навиваме на стегнато руло и го покриваме с хартията за печене. Преместваме в дълга чиния и слагаме в хладилник, за да стегне. Необходими са поне няколко часа, за да се смесят добре всички съставки. Консумираме много добре охладено.
Руло от тиквички може да се предложи като студено предястие, а също и като основно ястие със сезонна салата.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар