сряда, 8 юли 2015 г.

Бонбони "Рафаело"

От дълго време исках да ги направя, но все нещо ги изпреварваше. Обичам да правя бонбони и дребни сладки - такава наслада са за сетивата. Правила съм шоко трюфели, роза трюфели, скоро дори правих шоколадови трюфели с малини и други дребни сладки. 
Миналата година за първи път правих и бисквитена торта "Рафаело".
Ето, че дойде ред и на обичаните от всички бонбони "Рафаело". 
Толкова нежни, леки и много изкушаващи.


Необходими продукти:

400мл подсладено кондензирано мляко
200г кокосови стърготини
5 с л захар
60г масло
1 ванилия
50г сурови бадеми

И още:
кокосови стърготини за овалване

              В дълбок тефлонов тиган изсипваме кондензираното мляко, прибавяме маслото, захарта и ванилията. Разбъркваме сместа и оставяме да заври. Прибавяме и кокосовите стърготини и бъркаме непрекъснато, но на по-слаб огън. Бъркаме докато сместа се сгъсти достатъчно и заприлича на гъсто тесто.
             Отнемаме от огъня и оставяме да се охлади на стайна температура.
             С помощта на чаена лъжичка вземаме от сместа, като оформяме на бонбон, на който в средата поставяме по един бадем. Овалваме в кокосови стърготини и нареждаме в подходящ съд.
             Оформените бонбонки съхраняваме в хладилник.

             Да ви е сладко!






3 коментара:

  1. Привет
    200гр. кокосови стърготини не прави ли бонбоните твърди? Питам, защото моите се получиха твърди, не станаха нежни и леки. Не съм правила по вашата рецепта, но почти същите продукти само че технологията беше друга. Осъмних се, че кокосовите стърготини са много като количество и от това може би се получиха твърди.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Севда. При мен не се получиха твърди бонбоните. Но Вас ако Ви е страх може да сложите малко по-малко като количество.

      Изтриване
    2. Благодаря ви за отговора. Ще опитам пак с малко по малко количество. А бихте ли ми споделили каква е разликата при топлинна и студена обработка на бонбоните, т.е. имам предвид на котлона да се приготви сместа и с миксер да се разбърка без слагане на котлона?

      Изтриване