вторник, 10 март 2015 г.

Лесен козунак


Необходими продукти:

3 яйца (от които единия белтък е за намазване)
150г захар
200мл прясно мляко
80мл олио
20г прясна мая (половин кубче)
около 500-600г брашно
2 ванилии
кората на 1 лимон

         Активираме маята с една лъжичка захар и 2-3 ч л брашно в малко топло мляко. Оставяме я на топло и си приготвяме останалите продукти.
         Разтваряме захарта в топлото мляко, докато се стопят всички кристалчета. Яйцата разбиваме с ванилиите и кората на лимона, добавяме половината олио. В дълбока купа пресяваме брашното, като си оставяме малко за доизмесване.
        Към брашното изсипваме яйцата, топлото мляко и маята. Започваме да бъркаме докато се получи топка в средата и започне да се отделя от стените на купата. Добавяме малко по малко и останалото олио и продължаваме омесването. Готовото тесто го изсипваме на мазен плот и го сгъваме няколко пъти. Слагаме го в купа и го оставяме на топло да втаса, докато си удвои обема. Вадим, пак размесваме, сгъваме няколко пъти и го оставяме отново да втаса. 
       След като е втасало втория път, разделяме тестото на четири части. От всяка част правим дълъг фитил и ги подреждаме по начин, както е видно от снимките по-долу.
       Така оформеното тесто слагам във форма с падащо дъно 26см, като най-отдолу слагам хартия за печене. Оставяме отново да втаса.
За всички процеси на втасване си помагах с фурната, като я включвам на 50-80 градуса и после изключвам.
       След като за последен път е втасал, намазваме с разбит белтък. По желание можете да поръсите и с филирани бадеми.
      Печем на предварително загрята на 160-170 градуса фурна. Аз първо го пекох на долен реотан, след като се наду включих и на горен реотан, но много за кратко - колкото да получи приятен златист цвят.
      След като вече е изпечен и сме го изкарали от фурната, намазваме с 1-2 ч л захар, разтворени в малко вода и няколко капки олио.
      Получи се един голям, вкусен и много мек козунак.

     Да ви е сладко!


























                                                                                                                                                Начин на сглобяване:



2 коментара:

  1. Хубав ти изглежда козунака ,само както коментирахме ,ползвай маз или масло .И не слагай ,цялата мазнина в самото тесто,а я добавяй по малко с месенето. И една идея повечко брашно ! Да не стане пък много твърдо ,но ,знаеш в този какво си сложила ! Между другото,трудно е да се обясни какво да е тестото .,без да се види и пипне . Ама ти ще се справиш ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Славче, следващия път вече ще ползвам сигурно масло, защото нямам мас. Аз и този път я слагах на части мазнината. А за брашното - ще сложа малко повече. Благодаря ти!

      Изтриване