неделя, 18 октомври 2015 г.

Кекс с ябълки и моркови


Отново по рецепта на Великата Йоли. Като за първи път се получи страхотен кекс. Аз направих леки корекции, в зависимост от нашите вкусови предпочитания.
Вълшебнице, много ти благодаря!

Необходими продукти:

3 яйца на стайна температура
1 настъргана ябълка
2 настъргани моркова
50мл олио

1 и 1/2 ч ч захар
2 и 1/2 ч ч брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
канела, кардамон, индийско орехче, карамфил - общо да съставляват 1/2 ч лъжичка
1 кафяна чашка нарязани орехи

              Разбиваме яйцата с телена бъркалка, но само докато се смесят жълтъците и белтъците. Добавяме олиото и настърганите ябълки и моркови.
             В друг съд смесваме сухите съставки, като в брашното слагаме бакпулвера. Разбъркваме добре.
             Към яйцата започваме да добавяме сухата смес и разбъркваме с шпатула. Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Може да използвате и форми за мъфини, ще се получат страхотни малки кексчета.
            Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна до суха клечка.
Изваждаме и оставяме във формата докато се охлади.
            Обръщаме върху голяма чиния и поръсваме с пудра захар.
            В оригиналната рецепта е с ганаш, но ние предпочитаме по-лек вариант.
            
            Този кекс е идеално допълнение за кафе или чай. Перфектен е за закуска, както и за десерт.

           Да ви е сладко!





6 коментара:

  1. Не стана ясно захарта кога се слага. Със сухите съставки ли се слага накрая? Кекса изглежда страхотен и нямам търпение да го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, непознати. В отделна купа смесваме захарта, брашното с бакпулвера, двете ванилии, подправките и орехите. Тази суха смес започваме да добавяме към яйцата, с олиото, морковите и ябълката.
    Опитайте непременно кекса. Става страхотен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря и аз така предположих! :) Кекса изглежда много пухкав, а точно този ефект ми се иска да постигна. Още днес ще пробвам рецептата. Хубав ден изпълнен с усмивки и вдъхновение! И в очакване за нови кулинарни предизвикателства! Поздрави, Жана

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, днес направих кекса. Веднага харесах рецептата и го приготвих защото очаквах гости.
    Според мен брашното е много защото на мен ми се получи доста гъста смес която при печенето не бухна достатъчно. В момента кекса след 30мин печене едвам заема половината от кексовата форма. Иначе рецептата е страхотна, ще пробвам следвашия път с много по малко брашно. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, днес направих кекса. Веднага харесах рецептата и го приготвих защото очаквах гости.
    Според мен брашното е много защото на мен ми се получи доста гъста смес която при печенето не бухна достатъчно. В момента кекса след 30мин печене едвам заема половината от кексовата форма. Иначе рецептата е страхотна, ще пробвам следвашия път с много по малко брашно. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Привет, Славена. При мен се получи нормално, но щом като при теб се е получило така пробвай следващия път с по-малко брашно. Понякога количеството на брашното зависи от количеството на останалите продукти.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване