вторник, 29 декември 2020 г.

Панакота с шоколад

Аз и моето семейство обичаме да си похапваме панакота. През лятото залагам на свежи вкусове и правя малинова панакота и ягодова панакота, а през есента и зимата залагам на по-наситен вкус - на шоколад. Правила съм и панакота с какао, също се получава десерт с мека и кадифена структура. 

Скоро реших да експериментирам и да направя такава с шоколад. Получи се страхотна на вкус. Опитайте я и вие!


 Необходими продукти:

400мл сметана 30%

180г натурален шоколад

8г желатин

80-100г кафява захар


          Накисваме желатин в студена вода. Изчакваме да набъбне.

         На водна баня разтопяваме шоколадът. Аз използвах два вида - натурален и млечен. Вие може да ползвате според вашите вкусови предпочитания и наличности. 

         Сметаната и захарта се загряват до кипене. В тях се разтваря набъбналия желатин. Разбъркваме.

         На тънка струйка прибавяме сметаната към разтопения шоколад. Бъркаме непрекъснато.

        Разпределяме сместа в подходящи купички, оставяме на стайна температура да се охлади и прибираме в хладилник, за да стегне сместа - минимум 3-5 часа.

        При сервиране може да поръсим с какао и да украсим със сезонни плодове.


        Да ви е сладко!






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар